Освобождаването на атентатора от Локърби Абделбасет ал-Меграхи, е свързано с икономическите интереси на Великобритания.

Това заяви в интервю синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам, съобщава АФП.

Сейф ал-Ислам подчерта, че властите във Великобритания многократно са използвали Меграхи в качеството му на инструмент за икономически натиск над Либия.

Според сина на Кадафи, бившият британски премиер Тони Блеър често е споменавал за възможността Меграхи да бъде освободен, обсъждайки с либийската страна едни или други търговски договори.

"Освобождаването на Меграхи беше в интерес на Великобритания", заяви ал-Ислам в интервю за либийската телевизия "Ал-Мутауассит".

През май 2007г. Блеър посети Либия на официална визита, по време на която британският нефтогазов гигант BP сключи с либийската страна споразумение за разработка на нефтено находище на стойност 900 млн. долара.

На свой ред Великобритания побърза да опровергае изявленията на сина на Кадафи. Говорител на външното министерство заяви, че решението за освобождаването на Меграхи е било взето изключително и само от Шотландия, без намесата на Лондон.

По-рано с подобно изявление излезе и самият британски външен министър Дейвид Милибанд: "Напълно отричам. Това е клевета, насочена както срещу мен, така и срещу цялото правителство".