Мексикански град на границата със САЩ остана без полиция, след като и последният полицейски началник беше отвлечен, съобщава БиБиСи.

Без защита на населението е град Гуадалупе, намиращ се на около 5 км. от САЩ и на 60 километра от  Суидад Хуарес. Последният е арена на ожесточени престрелки между наркокартелите.

Похитеният полицейски началник е Ерика Гандара. Преди дни къщата й е била опожарена, а тя самата отвлечена. След нападението на нея, градът на практика остава без полиция, защото всички колеги на Гандара са се оттеглили сами или също са станали жертва на нарковойните.

28-годишната Гандара е била начело на полицейската служба от началото на юни. Нейна отговорност е била осигуряването на защитата на 9 000-те души население в Гуадалупе.

БиБиСи пише още, че мексиканското правителство е изпратило в градчето военни, които да патрулират в района.

По последни официални данни, войната между наркокартелите в Мексико е отнела живота на 3 000 души само за тази година, което е и своеобразен рекорд в черната статистика.

Общият брой на загиналите през последните години, тоест преди президентът Фелипе Кадерон да инициира своеобразна война на наркотрафикантите, е 28 000 души.