Мексиканските войници, които задържаха сина на наркобоса Хоакин "Ел Чапо" Гузман, го принуждават да се обади по телефона на братята си в отчаян опит да прекратят опита за спасяване, съобщава "Гардиън".

Вместо това, призивът предизвика по-сериозна офанзива в северния град Кулиакан, която в крайна сметка принуждава малкото войници да освободят сина на "Ел Чапо".

Видеоклипът с призива към Овидио Гузман Лопес е пуснат в сряда като част от извънреден доклад на правителството, разкриващ как се е объркала неуспешната операция на 17 октомври.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор настоява, че докладът ще опровергае аргументите на критиците, които твърдят, че операцията показва слабо правителство и го призовават да преразгледа ангажимента си към неконфронтационна стратегия за сигурност "прегръдки, а не куршуми".

"Искаме всичко да се знае. Ето как ние демонстрираме отговорност към действията, предприети в сложна, трудна и много сериозна ситуация. Ето как демонстрираме, че най-важното е да защитаваме гражданите, да защитаваме живота", обяснява президентът.

Министърът на отбраната Луис Сандовал определи 29-годишния Овидио като един от основните трафиканти на метамфетамини и фентанил към САЩ и заяви, че прекъснатата операция произтича от заповед за арест с цел екстрадиция, издадена на 13 септември.

Генералът допълва, че на 9 октомври в Кулиакан е изпратен специален отряд в рамките на силите за сигурност с план за арест, който включва създаването на вътрешен и външен кордон за сигурност, веднага щом разузнаването потвърждава, че Овидио е в къща в центъра на града.

Нещата обаче се объркват, когато нападение на наркокартела пречи на войниците и членовете на националната гвардия да достигнат позициите си по външния кордон.

Натискът се увеличава когато са атакувани жилищни блокове със семействата на военнослужещи и са взети за заложници офицер и 9 войници.

Критиците твърдят, че властите е трябвало да изпратят повече войници за операцията.

Не искаме война, обяви президентът на Мексико

Не искаме война, обяви президентът на Мексико

Той защити решението на властите

Но Сандовал обяснявам че наркокартелът е разполагал с бронирана техника, картечници 50-ти калибър и ракетни установки, които удрят хеликоптер и допълва, че за да победят картела, армията е трябвало да използва превъзхождаща огнева мощ - което неизбежно би застрашило цивилните.

Правителството обяви, че 8 души са загинали по време на операцията, въпреки че местните медии посочват, че са загинали 13 души.

Видеото, заснето в имота, показва как той предава пистолет на свой сътрудник, преди да излезе от гараж, размахвайки с черна бейзболна шапка, преди войниците да го обърнат към стената.

С интензивна стрелба на заден план, войник му казва: "Кажете на вашите хора да спрат това", след което е заснет да държи мобилен телефон.

"Обадете се, моля ви, аз се отказах. Сега спрете, успокойте се, няма какво да се направи ... Кажи им да се отдръпнат, аз не искам това", продължава той.

Но атаките продължават и четири часа след началото на операцията, служители в Мексико Сити заповядват на силите за сигурност да се изтеглят.

Първоначалната реакция на доклада включва известен шок и дори възхищение, че правителството е толкова отворено по отношение на такова катастрофално събитие. Но много въпроси остават без отговор, включително кой разрешава такава очевидно лошо планирана операция и как картелът получил разузнавателна информация, за да демонстрира бърза и ефективна спасителна операция.

В Мексико занапред ще могат да съдят президентите за редица престъпления

В Мексико занапред ще могат да съдят президентите за редица престъпления

Това стана по предложение на президента Мануел Лопес Обрадор