Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че правителството има право да освободи един от синовете на Хоакин Гусман - Ел Чапо, съобщават медии.

Той защити решението на властите, след като членове на наркокартел взеха войници за заложници и парализираха северния град Кулиакан в щата Синалоа.

Членове на наркокартел освободиха от затвора син на Ел Чапо

Членове на наркокартел освободиха от затвора син на Ел Чапо

Овидио Гусман е обвинен в наркотрафик в САЩ

"Това решение беше взето, за да се защитят гражданите. Не можете да се борите с пожар с пожар", обяви държавният глава на пресконференция. "Не искаме смърт. Не искаме война", добави той.

Но решението за освобождаването и настъпилият хаос доведоха до обвинения, че правителството просто е капитулирало пред силата на картела и поставя под съмнение дали президентът може да се справи с насилието в страната.

Според официалната версия Овидио Гусман Лопес е бил задържан в къща в Кулиакан между 15,00 и 17,30 часа в четвъртък, което е предизвикало яростен отговор от картела, принудило властите да се изтеглят от къщата и да го изоставят.

"Залавянето на престъпник не може да струва повече човешки живот", категоричен Обрадор.

Властите съобщиха в петък, че осем войници и един армейски офицер са били задържани и по-късно освободени от престъпниците.

Реакцията на картела изплаши мексиканците. В социалните мрежи бяха публикувани видеоматериали с тежко въоръжени престъпници от картела по улиците на града с панирани жители. Най-малко 8 души са загинали, а 21 са ранени при сблъсъците.

Стотици престъпници от картела са били разположени по улиците на града, в който живеят 1 милион души. Нападателите блокираха улици с изгорени автомобили или пикапи с картечници с 50-ти калибър.

През юли американски съд осъди мексиканския наркобарон Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо, на доживотен затвор без право на замяна. Прокуратурата го обвинява, че е ръководел най-големия наркокартел (Синалоа) в света от 1989 до 2014 г. и че е вкарвал кокаин в САЩ на ден на стойност 10 милиона долара.