Мексико ще депортира до 500 мигранти, които се опитаха да щурмуват границата със САЩ. Това обявиха от вътрешното министерство на страната, цитирани от световните осведомителни агенции.

Групата мигранти беше задържана, след като се опита да пресече границата "насилствено" и незаконно" в неделя, посочиха от мексиканското вътрешно министерство.

Видеокадри показват десетки хора, включително жени и деца, да бягат към оградата, която разделя Мексико и САЩ близо до град Тихуана.

Те бяха отблъснати със сълзотворен газ, използван от американски граничари.

Онези, които са били идентифицирани за участието им в тези "насилствени събития", ще бъдат незабавно депортирани от Мексико, подчертаха от вътрешното министерство.

От ведомството добавиха, че "далеч от подпомагане на техните цели", действията на мигрантите нарушиха рамката на законната миграция и можеха да доведат до "сериозен инцидент".

Напрежението в Тихуана е много високо от дни след пристигането на хиляди мигранти по-рано този месец.

Мигрантите са в Тихуана, след като пропътуваха повече от 4000 км от няколко страни от Централна Америка. Те твърдят, че бягат от преследване, бедност и насилие в техните родни страни Хондурас, Гватемала и Салвадор.

Те сега обаче ще трябва да чакат дълго, за да видят дали техните молби за убежище ще бъдат одобрени от САЩ, като американският президент Доналд Тръмп се зарече да задържи всеки мигрант в пределите на Мексико, докато съдилищата решат техните казуси. Това може да отнеме месеци.