Президентът на Мексико е изпратил писмо до испанския крал Фелипе VI и папа Франциск, призовавайки ги да се извинят за нарушения на човешките права, извършени по време на завладяването на региона, съобщава БиБиСи

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор коментира, че коренното население на Мексико е жертва на кланета.

Говорейки в руините на древен мексикански град, той призова за пълно признание на злодеянията. Испания отхвърли поканата и вместо това призова за "конструктивна перспектива".

Обрадор се обърна към Испания и Ватикана с думите, "дойде време да се помирим. Но нека първо да поискаме прошка".

"Имаше кланета и потисничество. Така нареченото завладяване се води с меч и кръст. Те построиха своите църкви на върха на храмовете", добави той.

Снимка 414490

Източник: iStock

Мексико е с второто най-голямо римокатолическо население в света след Бразилия. Правителството в Мадрид реагира бързо, твърдо отхвърляйки извинението.

"Пристигането на испанците преди 500 години, в съвременната мексиканска територия, не може да се съди в светлината на съвременните съображения", се казва в изявление на Испания.

"Нашите две братски нации винаги са знаели как да четат нашето общо минало без гняв и с конструктивна перспектива", допълва Испания.

Испанската конкиста в Америка започва с пристигането на експедицията, водена от Христофор Колумб през 1492 година. Завладяването на Мексико започва, когато малка армия, водена от Ернан Кортес пристига на брега на съвременния щат Веракрус през 1519 година.

Силната империя на ацтеките в крайна сметка е победена, отбелязвайки началото на 300 години испанско управление.

Мексико получава независимост след война от 1810 до 1821 г. и през 1824 г. става федерална република.

Лопес Обрадор, избран за президент миналата година, дойде на власт с ляв дневен ред. Той обеща да се справи с корупцията, да намали неравенството и да спаси милиони мексиканци от бедност.

Досега отношенията с испанското лявоцентристко правителство бяха приятелски, коментира БиБиСи.

Снимка 414473

Източник: iStock