Правителството и опозицията на Венецуела са близо до приключване на подготовката за преговори, които ще се проведат в Мексико с посредничеството на Норвегия. Това съобщи в сряда мексиканският външен министър Марсело Ебрард, цитиран от АП.

"Потвърждавам: норвежкото външно министерство ни информира, че страните, които ще участват в преговорите за ситуацията във Венецуела, са започнали последния етап от предварителния диалог, за да започнат преговори у нас", написа той в Twitter.

По-рано президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че властите на южноамериканската република "водят диалог с всички сектори на опозицията" и вече са договорили предварителна програма за преговори в Мексико.

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Управляващи и опозиция във Венецуела преговарят през август

Ще се срещнат в Мексико, а Норвегия посредничи

През май лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо предложи да започнат преговори между политическите сили на страната с участието на международната общност, за да се намери изход от кризата.

Мадуро обяви готовността си за диалог при четири условия: отмяна на санкциите срещу Венецуела, признаване от политическите сили на държавните власти и тяхната компетентност, универсално отхвърляне на насилието и включване на всички сили в страната в диалога.