Десният премиер на Италия Джорджа Мелони през уикенда в писмо до германския канцлер Олаф Шолц протестира срещу плановете на правителството в Берлин да финансира две неправителствени организации на мигранти, работещи в Италия.

"Научих с удивление, че вашата администрация - без да се координира с италианското правителство - твърди, че е решила да подкрепи със значителни средства неправителствени организации, ангажирани с приемането на незаконни мигранти на италианска територия и в спасяването им в Средиземно море", пише Мелони на Шолц.

Писмото е с дата 23 септември, но правителството на Италия го направи публично достояние в понеделник, като то се появи в различни местни медии, включително вестник La Stampa и информационна агенция Reuters. Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето също коментира темата в интервю за La Stampa, публикувано в неделя.

Дясната популистка партия на Мелони "Италиански братя" проведе кампания с твърда позиция по отношение на имиграцията и италианският премиер призна през уикенда - почти точно година след изборната си победа - че се е надявала да се справи по-добре в това отношение.

Големият брой новопристигнали на италианския средиземноморски остров Лампедуза през последните седмици постави властите в Италия под напрежение.

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Мелони е готова да поведе усилията срещу "търговците на роби от третото хилядолетие"

Припомняме, че на 21 септември италианският премиер призова ООН да започне глобална безмилостна война срещу трафика на мигранти. Апелът на Мелони дойде именно след скока на пристигащите бежанци на остров Лампедуза.

Пред Общото събрание на ООН тя заяви, че Италия, която следващата година ще е домакин на Г-7, е готова да поведе усилията срещу "търговците на роби от третото хилядолетие".

"Може ли организация като тази, която потвърждава в учредителния си акт вярата в достойнството и стойността на човешките същества, да си затваря очите за тази трагедия?", запита Мелони.

"Вярвам, че е задължение на организацията да отхвърли всеки лицемерен подход към този въпрос и да води глобална безмилостна война срещу трафикантите на хора", настоя тя.

Франция отряза Италия - няма да приема мигранти от Лампедуза

Франция отряза Италия - няма да приема мигранти от Лампедуза

Париж е готов да помогне на Рим за връщането на бежанците по родните им страни

Мелони пое поста отчасти благодарение на обещанията си за борба с нелегалната миграция.

По данни на Международната организация по миграция към ООН между понеделник и сряда миналата седмица около 8500 души са акостирали на Лампедуза на 199 лодки. Това накара председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посети острова, за да обяви план за действие при извънредни ситуации.

Мелони обвини каналджиите на хора, наричайки ги "мафия", която печели толкова, колкото трафикантите на наркотици. Тя увери, че Италия ще работи за справяне с първопричините за проблема и ще помогне на африканските страни "да растат и просперират".

"Африка не е беден континент. Напротив, тя е богата на стратегически ресурси", подчерта Мелони.

Италия затяга мерките срещу мигрантите по море

Италия затяга мерките срещу мигрантите по море

След рекордния брой пристигнали тази година

Франция обяви, че няма да приема мигранти от италианския остров Лампедуза. Това заяви вътрешният министър Жерал Дарманен.

Дарманен посочи, че Париж е уведомил Рим, че е "готов да им помогне да върнат хора в страни, с които имаме добри дипломатически отношения", давайки пример с Кот д'Ивоар и Сенегал.

Масовото движение разпали дебата относно миграцията във Франция, където политическите партии в парламента спорят по проектозакон, регулиращ новопристигащите.

Проблемът с мигрантите може да причини разпадането на Европейския съюз (ЕС). За това предупреди в петък върховният представител на блока по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел пред Guardian.

Миграцията може да бъде разрушителна сила за ЕС поради дълбоките културни различия между страните и дългосрочната неспособност да се постигне обща мигрантска политика, каза той в интервюто.

Борел предупреди: Мигрантите могат да причинят разпадането на ЕС

Борел предупреди: Мигрантите могат да причинят разпадането на ЕС

Защото отделни държави държат на чистотата си и не се съобразяват с единните правила

"Някои членове на ЕС имат "японски" стил: ние не искаме да се смесваме, не искаме мигранти, не искаме да приемаме хора отвън. Искаме нашата чистота", каза Борел. Той подчерта, че Европа се нуждае от мигранти, за да противодейства на демографските тенденции.