Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че Европа трябва да определи по-ясно собствените си интереси в областта на сигурността след изтеглянето на САЩ от Афганистан, информира ДПА.

"Америка вече не е безусловно готова да поеме водеща роля навсякъде по света", подчерта Меркел по време на дискусия с представители на Израелския институт за изследвания на националната сигурност в Йерусалим.

Меркел, която ще напусне поста си, когато се сформира нова германска коалиция след парламентарните избори миналия месец, е на прощално посещение в Израел.

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

Крамп-Каренбауер: Могат да възникнат ситуации, в които имаме други интереси

Тя пристигна в страната вчера и проведе среща с премиера Нафтали Бенет, където подчерта отговорността на бъдещите германски правителства за сигурността на Израел и решителна борба срещу антисемитизма.

Говорейки преди заминаването си днес, Меркел подчерта "общите интереси в областта на сигурността", споделяни от Европа и Израел.

Относно усилията за ограничаване на ядрената програма на Иран, Меркел коментира, че преговорите в момента са "в критична" фаза. Тя подчерта, че разработването на ядрени оръжия от Техеран трябвало да бъде предотвратено на всяка цена, но призна, че има различия в мненията относно правилния път напред.

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

ЕС трябва да разработи собствени стратегии за отбрана и сигурност след пакта САЩ-Австралия-Великобритания

"Ние трябва да оцеляваме сами, както другите го правят"

Меркел изтъкна също, че съжалявала, че проблемът с палестинците напоследък все повече "изчезва от настоящия дневен ред" и че "правата на палестинците не трябва да се губят от поглед".

Ръководителят на Израелския институт за изследвания на националната сигурност проф. Мануел Трайтенберг отбеляза, че Израел е "изпълнен с уважение и дори възхищение" към Меркел заради явната ѝ подкрепа за еврейската държава. Той я помоли да продължи да посвещава част от времето си на Израел и проблемите му след края на мандата ѝ, "за да ни помогне да си помогнем сами".