"Германия е част от НАТО и ще се държи като партньор в НАТО", заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа в Берлин.

На въпрос дали Германия може да засили военното си присъствие в Литва и в Естония с помощта на средства за ПВО, тя отговори, че и в двете страни тази задача се решава в рамките на НАТО чрез програмата за мониторинг на въздушното пространство на балтийските страни. По думите й, Германия винаги е поемала отговорност в подобни ситуация.

Същевременно тя избегна отговора на въпроса дали германците са готови да защитават Литва в случай на конфликт.

Припомняме, по силата на чл. 5 от договора за НАТО, ако държава от Алианса бъде нападната, това се смята за нападение срещу всички членки на НАТО и това изисква да бъде защитена страната, която е станала обект на агресия.

След анексирането на Крим през 2014 г. и намесата на Русия в Източна Украйна балтийските страни нееднократно са предупреждавали, че те също може да бъдат нападнати.

Меркел обвини Русия за провала на Договора за ракетите

Меркел обвини Русия за провала на Договора за ракетите

НАТО ще намери "общ отговор" на разпадането на договора според нея

По-рано беше съобщено, че Меркел смята, Русия за отговорна за разпада на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. По думите й, Москва демонстративно го е нарушавала и така е дала повод за неговото разтрогване.

Тя посочи, че Германия, заедно с партньорите си, през близките години ще положи усилия за ново ограничаване на въоръженията. Канцлерката подчерта, че НАТО ще намери общ отговор на създалата се ситуация, което нееднократно е изтъквано от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.