Германия ще "застане заедно" със САЩ за преодоляването на глобалните предизвикателства - от пандемията от новия коронавирус до глобалното затопляне. Това обеща германският канцлер Ангела Меркел, след като Джо Байдън беше избран за следващия президент на Америка, информира "Франс прес".

В изявление, което беше подчертано топло в сравнение с нейните коментари преди четири години, когато Доналд Тръмп спечели битката за Белия дом, Меркел подчерта "приятелството и на двете страни, издържало теста на времето".

Джоузеф Байдън е новият президент на САЩ
Обновена

Джоузеф Байдън е новият президент на САЩ

Байдън спечели в Пенсилвания

Тя посочи "десетилетия опит във външната политика" на новоизбрания американски президент и припомня "добрите срещи и разговори с него".

Меркел също така изтъква, че новоизбраният вицепрезидент Камала Харис - "като първата жена на тази позиция и като дете на двама имигранти" - е "вдъхновение" за мнозина.

През 2016 г. ветеранът канцлер приветства победата на Тръмп с извънредно предупреждение: че тя ще работи с американския президент само при условие, че той уважава демократичните ценности.

Този път Меркел обеща да застане "рамо до рамо" със САЩ във връзка с "трудния тест на пандемията от коронавируса... борбата срещу глобалното затопляне и борбата с тероризма", отбелязвайки, че Германия и САЩ споделят множество общи интереси.

В същото време, въпреки че обещава сътрудничество, Меркел изтъкна, че европейците също така ще направят повече, за да са равни на САЩ по принос към съюза.

"Германците и европейците знаят, че трябва да поемем по-голяма отговорност в това партньорство през 21 век", подчерта тя.

"Америка е и остава нашият най-важен съюзник, но тя очаква от нас, и то с основание, да увеличим усилията си и да осигурим собствената си сигурност и да отстояваме собствените си убеждения в света", допълни Меркел.