Политическият рейтинг на християндемократите и социалдемократите в Германия отново отбелязва срив, след като едва 33% от анкетираните им дават своята подкрепа.

Проучването на политическото доверие от института Forsa е от тази седмица и показва, че с 8.5% по-малко биха гласували за коалицията в сравнение с последните избори през 2013 година.

Резултатите от анкетата, публикувана в сряда, подчертават необходимостта от нова управленска формула след изборите догодина, коментира агенцията.

Само за една седмица рейтингът на ХДС – християндемократите на канцлера Ангела Меркел губят подкрепа от 1%.

Разпределението на политическата подкрепа в Германия все пак продължава да поставя на второ място социалдемократите, а на трето място зелените с 14%.
Крайнодесните от „Алтернатива за Германия” се ползват с 12% подкрепа сред избирателите, а левите - с 9%.

Според същото изследване едва 44% от германците виждат Ангела Меркел отново начело на държавата. И тук германският канцлер губи и то с 2% от гласовете на съгражданите си в сравнение с предишното проучване, въпреки че все пак запазва лидерството си пред социалдемократа Зигмар Бариел, който има едва 15% подкрепа.

Управляващите в Германия и лично канцлера Меркел са критикувани за меката политика по отношение на президент Ердоган и Турция, както и за бежанската криза.