Германският канцлер Ангела Меркел поиска незабавно освобождаване на задържаните демонстранти в Беларус, протестиращи срещу резултатите от президентските избори, предаде Ройтерс.

Взимайки повод от наближаващия Световен ден на хуманитарната помощ, който се чества на 19 август, Ангела Меркел предупреди, че хуманитарната ситуация в света се влошава.

От една страна е пандемията от новия коронавирус, следвана от последиците от глобалното затопляне, икономическите кризи и бунтовете с политически искания.

Всичко това ще доведе до нови кризи, предупреди германският канцлер. Ето защо е важно Германия да може бързо да мобилизира хуманитарна помощ. В този контекст Меркел даде като положителен пример операциите на германската армия и работата на Федералната агенция за техническа помощ на Ливан, които се намесват след смъртоносната експлозия в Бейрут.

Европейската комисия е готова да даде 66 млн. евро на пострадалите в Бейрут

Европейската комисия е готова да даде 66 млн. евро на пострадалите в Бейрут

Средствата ще бъдат насочени за осигуряване на убежище

Въпреки положителните примери има и много отрицателни тенденции - хуманитарните работници често стават жертва на нападения и не могат да си свършат качествено работата. За това те трябва да получат защита, гарантирана им от международното право, подчерта Меркел в седмичния си подкаст, цитирана от ДПА.