Германия трябва да има добросъседски отношения с Русия, въпреки противоречивите въпроси, обяви в петък германският канцлер Ангела Меркел, изказвайки се на конгреса на Християндемократическия съюз в Лайпциг съобщава, ТАСС.

Според Меркел Берлин се интересува от "добро съседство с Русия". "Това е в наш интерес, въпреки всички трудности, с които се сблъскахме", заяви тя.

Тя обясни обаче, че с нови предизвикателства като дигитална трансформация и борба с изменението на климата, партията трябва да гледа към бъдещето, като същевременно преодолява нови такива, като руската агресия и търговски спорове със САЩ, съобщава АФП.

Излизайки на сцената точно 14 години след като стана канцлер на Германия, тя коментира, че никога не си е представяла, че ще е на власт толкова дълго, но че работата все още не е свършена.

Меркел: ЕС трябва да се бори за „дигитален суверенитет” срещу САЩ

Меркел: ЕС трябва да се бори за „дигитален суверенитет” срещу САЩ

Вестникът отбелязва, че това подчертава готовността на ЕС да оспори американската доминация

Меркел припомня пред партията, че от 2005 г. те са довели безработицата до рекордни ниски нива и са издържали на световната финансова криза.

"Трябва да намерим решения за света на утрешния ден" и да гарантираме, че ХДС е партията на "силния център на Германия", обясни тя.

"Искам да продължа да работя за това като канцлер", добави Меркел.

От своя страна, лидерът ма ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер коментира, че "бъдещето все още не е определено, то е в наши ръце". Тазгодишният партиен конгрес е на фона на борба за подкрепа, докато партията се бори и за своята визия след Меркел, пише "Дойче веле". 

Каренбауер обясни, че "имахме трудна година - ще призная това", във връзка със спада на подкрепата на ХДС на последните избори в източните провинции на Германия.

Дигитализацията е особено важна, като лидерът на ХДС се застъпва за създаване на ново министерство, където основният акцент ще бъде да се доведе Германия до скоростта на други държави, които са с по-добър интернет и мобилни мрежи.

Макрон и Меркел попаднаха в нова Студена война, но тя не е тяхна и е технологична

Макрон и Меркел попаднаха в нова Студена война, но тя не е тяхна и е технологична

И Китай, и САЩ виждат в ЕС слаб и нищожен играч, и са прави

Като се противопоставя на своите съперници и критици, тя обясни, че критиките за правителството на Меркел и твърденията, че партията прави всичко погрешно, "не са добра стратегия за кампания".

Призовавайки за повече помощ и сътрудничество със страни в Африка, тя каза: "Ако не го направим, тогава кой ще го направи? Днес трябва да сме солидарни с тези, които се нуждаят от помощта ни."

ХДС е на кръстопът, докато се подготвя за бъдеще без канцлера Меркел, която няма да се кандидатира за преизбиране, когато мандатът й приключи през 2021 година.

Сегашният ръководител на партията Крамп-Каренбауер е смятана за възможен наследник на Меркел, но губи подкрепа в рамките на партията. Тя е изправена пред предизвикателство от съперника си Фридрих Мерц, но все още има една година в мандата си.

Партията има проблеми с единството си, като консервативните и по-центристки лагери на партията се борят за контрол върху бъдещата посока на партията.

Членовете на партията ще обсъдят и редица въпроси, включително ролята, която китайската фирма Huawei би могла да изиграе в изграждането на бъдещата 5G мрежа на Германия, забрана за забрадки за млади момичета, дали германските знамена трябва да се веят над училищата, както и възможно преосмисляне на плановете на германското правителство за основна пенсия.

Каренбауер обясни на делегатите, че ако партията не е готова да следва нейния курс, трябва решат, дали да ги ръководи. "Нека приключим днес. Тук, сега и днес".

Дуо от социалдемократите се закани да извади Германия от „неолиберлната пустиня”

Дуо от социалдемократите се закани да извади Германия от „неолиберлната пустиня”

Двама относително малко познати политици, Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен, изненадващо се превърнаха в основните кандидати за лидерския пост