Германия трябва да се противопостави на омразата, насилието и враждебността, заяви канцлерът Ангела Меркел, ден след като мъж нападна с автомат синагога и уби двама души, излъчвайки нападението онлайн, съобщава "Ройтерс".

Щеше да има много повече жертви, ако заподозряният извършител, германският националист Стефан Б., бе пробил през портите на синагогата в Хале. "Аз, подобно на милиони хора в Германия, съм шокирана от престъплението, извършено вчера в Хале", коментира Меркел.

"Всички знаем, че избегнахме ужасяваща атака срещу хората в синагогата. Можеше да има много повече жертви... Представителите на държавата трябва да използват всички средства, за да се справят с омразата, насилието и враждебността към хората", допълва тя.

Военен източник коментира, че Стефан Б. е преминал военна служба, но не е получил специално обучение. Пълното му име не може да бъде публикувано според германските закони за поверителност. Германските медии съобщиха, че разследващите са претърсили дома на нападателя, той живее с майка си в Бендорф, западно от Хале. 

Евреите в Германия "скандализирани" от слабата полицейска защита на атакуваната синагога

Евреите в Германия "скандализирани" от слабата полицейска защита на атакуваната синагога

Полицията дошла на мястото след повече от 10 минути от сигнала

По-рано президентът Франк-Валтер Щайнмайер посети синагогата и коментира: "Днес е ден на срам и позор... Изпълва всички ни с ужас, че в нашата страна, страна с тази история, се случи нападение. Сигурен съм, че преобладаващото мнозинство от обществото в Германия иска евреите да бъдат част от тази страна. Трябва да защитим еврейския живот."

Германски прокурор съобщи, че нападателят е искал да извърши "клане" в синагогата и е имал около четири килограма експлозиви в колата си. Главният федерален прокурор на Германия Питър Франк казва, че остават много въпроси относно заподозряния, който сега е в ареста.

Разследващите все още трябва да определят, как се е сдобил с материал за да си направи оръжие и експлозиви и дали някой друг знае за плановете му.

Франк коментира в Карлсруе, че "това, което преживяхме вчера, беше терор", нападателят е иска да създаде "глобален ефект", чрез предаване на живо, за да насърчи други да го последват.

Ръководителят на еврейската общност в Германия Йозеф Шустер нарече отсъствието на полицейски охранители "скандално".

Двама души загинаха при стрелба с автомат до синагога в град Хале, Германия

Двама души загинаха при стрелба с автомат до синагога в град Хале, Германия

Хвърлена е и граната по близкото еврейско гробище