Бившият германски канцлер Ангела Меркел, която заемаше поста между 2005 и 2021 г., заяви, че въпросът за нейното участие в потенциалния процес на украинско помирение "не е бил повдиган", съобщава ТАСС.

В интервю за италианското списание Sette тя призна, че няма представа как ще приключи конфликтът в Украйна.

"Накрая ще завърши с преговори. Войните обикновено завършват на масата за преговори", отбеляза бившият канцлер. "Но има разлика между наложен мир - който много хора, включително и аз, не искат да се случи - и открити, приятелски преговори. Нямам какво друго да добавя".

Относно политиката на своето правителство спрямо Русия и Украйна, Меркел подчерта, че логиката на нейния процес на вземане на решения "все още ѝ изглежда рационална".

Китай разчете в думи на Меркел признание, че Западът никога не е считал Русия за партньор

Китай разчете в думи на Меркел признание, че Западът никога не е считал Русия за партньор

В очите на някои западни страни Русия е просто дипломатически и политически "чужденец"

"Всичко беше с цел предотвратяване на война, подобна на конфликта, който се разгръща сега. Не успяхме, но това не означава, че беше погрешно да опитаме", отбеляза тя.

След държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. започнаха масови протести в източната част на страната, където рускоезичното мнозинство не беше съгласно с новия курс на Киев. В отговор в средата на април същата година украинските власти започнаха военна операция в Донбас, извършвайки масирани бомбардировки на жилищни райони. Очакваше се Минските споразумения, постигнати през 2014-2015 г., да осигурят основата за уреждане на въпроса с Донбас. Те бяха подписани с посредничеството на ОССЕ, Русия, Германия и Франция, припомня ТАСС.

В интервю за германския седмичник Die Zeit от 7 декември тази година Меркел заяви, че сключването на Минските споразумения е било опит да се даде време на Украйна да укрепне. Тя твърди, че на всички е било ясно, че конфликтът само е замразен и проблемът не е решен, "но това даде на Украйна безценно време". Меркел изрази съмнение, че тогава страните от НАТО са били в състояние да окажат подкрепа на Киев в степента, в която го правят сега.

Меркел признава провали в отбранителната политика

Меркел признава провали в отбранителната политика

Бившият германски канцлер иска решение на войната в Украйна чрез преговори, но отхвърли "диктаторски мир"