Германският канцлер Ангела Меркел насърчава ЕС да задълбочи сътрудничеството в областта на отбраната и по-специално в разработването на оръжейни системи, като предупреди германците, че може да се наложи да правят компромиси със строг контрол върху износа, съобщава "Ройтерс".

В опит да противодейства на нарастващия евроскептичен национализъм преди изборите за Европейски парламент през май, Меркел подчертава голямото значението на тясното сътрудничество в рамките на блока.

На 22 януари тя подписва споразумение с френския президент Еманюел Макрон, което се основава на договор от 1963 г. за следвоенно помирение и има за цел да укрепи ЕС.

В реч пред Християндемократи в Росток, Меркел заяви: "Добре е, че след няколко десетилетия ние искаме да разработим обща отбранителна политика ... Трябва заедно да разработим оръжейни системи", добавяйки, че Европа има много повече системи от САЩ.

Макрон обяснява на Тръмп, че европейската отбрана трябва да се подобри

Макрон обяснява на Тръмп, че европейската отбрана трябва да се подобри

Тръмп отговоря, че ще помогне на Европа в отбраната при справедливи условия

Тя коментира, че страните от ЕС не трябва да се конкурират помежду си за нови проекти и изтребители, а да се разработват продукти заедно, ще има нужда и от компромис по правилата за износ.

"Имаме много строги правила за износ, други имат по-малко строги правила ... Но всеки, който разработи самолет с нас, също би искал да знае дали може да продава самолети с нас", коментира Меркел.

"Ще трябва да правим компромиси, за това говоря в момента."

Девет страни членки на ЕС подготвят европейски сили за интервенция

Девет страни членки на ЕС подготвят европейски сили за интервенция

Предложението е на френския президент Еманюел Макрон

Меркел подчертава важността на френско-германското партньорство в сърцето на ЕС, заявявайки, че "приятелството не е просто даденост след векове на военни конфликти между нашите страни".

"Искаме да дадем импулс на европейското единство", обясни Меркел.

Двете страни по традиция са основният двигател на ЕС, но се различават по въпроси като реформата в еврозоната, договорът между тях предвижда сериозно сътрудничество във външната и отбранителната политика, борба с тероризма, както и повече културен обмен.

Шведската страна остава отворена за преговори за Gripen

Шведската страна остава отворена за преговори за Gripen

Шведите сигурни, че изборът на Gripen е най-добър