"Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България." Това пише в официалната позиция на директора "Експорт и международни отношения" към Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин във връзка с процеса по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС.

Йордан Цонев: САЩ ще се съобразят, че сме най-бедните

Йордан Цонев: САЩ ще се съобразят, че сме най-бедните

За цената на изтребителите...

Швеция вярва, че самолетите Грипен е най-подходящия вариант за България и въздушните ни сили, защото представляват най-модерните изтребители, които са се доказали при провеждането на съвместни мисии на НАТО.

"Грипен е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", подчертава Йоаким Валин и допълва, че заедно с необходимото въоръжение и оборудване офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.
Грипен била платформата с най-добри оперативни способности, както гласял и докладът на експертната група към Министерството на отбраната.

Шведската страна ни уверява, че евентуалното съвместно партньорство с България би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави.

"Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", пише още в позицията на отбранителната агенция на Швеция.

Депутатите гласуваха мандат за преговори със САЩ

Депутатите гласуваха мандат за преговори със САЩ

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО