Германският канцлер Ангела Меркел е настояла пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган да уважава демократичните ценности на свобода на словото на първото си държавно посещение в Анкара от неуспешния опит за преврат през юли миналата година, съобщава ДПА.

Меркел е посочила пред журналисти в турската столица, че двамата са обсъдили общите си интереси в борбата срещу тероризма и е обещала подкрепата си на Ердоган в откриването на извършителите на военния бунт.

Въпреки това тя изтъкнала, че свободното слово и политическите различия не трябва да бъдат ощетявани заради това.

"Опозицията е част от демокрацията", подчертала Меркел.

От преврата насам Анкара поде крути мерки срещу предполагаеми поддръжници на преврата.

Германия изрази опасения, че мерките са насочени към демократичната опозиция и представители на медиите, допълнително влошавайки отношенията между двете страни. Отношенията се влошиха и заради това, че Турция твърди, че Германия подкрепя кюрдските и крайнолевите екстремисти.

"С опита за преврат ние станахме свидетели как турският народ се изправи за демокрация и за правилата на демокрацията", коментира Меркел, запитана за опасенията относно конституционните промени, които ще засилят правомощията на Ердоган. 

Съюзниците на Турция, включително Германия, се опасяват, че Ердоган използва опита за преврат като предлог да затваря устата на инакомислещите. 

Противниците на Ердоган също така се притесняват, че конституционните промени ще доведат до авторитарно управление. 

От своя страна Ердоган изтъкна на съвместната пресконференция, че двамата главно са обсъждали положението в Сирия, Ирак и Егейско море.

По думите на турския президент, двамата са обсъдили сътрудничеството в борбата срещу тероризма, бежанската криза и възможните взаимни стъпки с Меркел.