Решението на канцлера Ангела Маркел да даде убежище на повече от един милион мигранти от Близкия Изток и Северна Африка доведе до дълбоко разделение в немското общество, пише в анализ Financial Times.
В същото време малко са нещата, които биха могли да изострят по-силно ситуацията, както направи това нападението над жени в Кьолн в новогодишната нощ, отбелязва изданието.

Несъмнено част от вината за случилото се е на градската полиция, чийто шеф вече беше освободен. Не трябва да се отричат обаче и други – доста по-мащабни, аспекти на проблема, който правителството на Меркел все още се опитва да пренебрегне.
Защото фактът, че преобладаващата част от нападателите в Кьолн са граждани именно на страни от Африка и Близкия Изток, предизвиква опасенията доколко изобщо тези хора могат да се интегрират в немското общество. И този въпрос става все по-силен, тъй като потокът бежанци се увеличава с всеки ден, изтъква FT.

Германското правителство не може да прави компромиси и да премълчава за престъпленията, независимо от расата, националността или религиозната принадлежност, подчертава изданието, припомняйки как преди време във Великобритания градските власти са предпочели да не коментират насилието над деца, извършено от банда пакистанци, за да не се разгори конфликт.

Подобно е положението обаче с нападенията в Кьолн, за които немската полиция и държавните медии много скромно и дозирано са разпространявали информация в стремеж да не предизвикат негативна реакция по отношение на мигрантите.
Германското правителство не може вечно да се уповава на това, колко благородна цел е неговата миграционна политика и е длъжно сериозно да се замисли за справяне с кризата, предизвикана от въпросната политика.

Преди не чак толкова време Меркел изрази безпокойството си, че на практика отсъства интеграцията на мигрантите в страната.
Политиката на „отворените врати” на канцлера Меркел няма да има шанс дотогава, докато не се предприемат мерки за засилване интегрирането на бежанците, което ще помогне да се намали престъпността сред мигрантите.
Германия, както и канцлерът, няма да могат да понесат още един Кьолн, предупреждава изданието.