Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че коментарите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и други турски официални лица, обвиняващи Берлин в "нацистки практики", не могат да бъдат толерирани, съобщава "Асошиейтед прес".

Меркел заяви пред Бундестага, че изказванията са "тъжни и невероятно неоправдани".

Тя изтъкна, че "ние няма да позволим жертвите на нацистите да бъдат омаловажавани" с подобни сравнения.

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Заради забраната на митинги за референдума

Ердоган направи изказванията си през уикенда, след като няколко германски общини отмениха събития, в които турски министри планираха да агитират пред турската диаспора в Германия в подкрепа на референдума относно конституционните промени, които ще дадат на турския президент повече правомощия. Около 1,4 млн. души от турски произход, живеещи в Германия, имат право да гласуват на референдума.

Канцлерът допълни, че Германия и Турция били свързани по много начини, като например с членството в НАТО и съвместната им борба срещу ислямския тероризъм, но в последно време на преден план са излезли разликите, като трябвало да бъде сторено всичко това да бъде разрешено, допълва "Ройтерс".

"Налице са, от една страна, много общи европейско-турски интереси и, от друга страна, съществуват дълбоки различия между Европейския съюз и Турция и между Германия и Турция и ние го усещаме това отново тези дни", посочи Меркел.

"От наша гледна точка е добре да се направят всички усилия за застъпване за германско-турските отношения, но въз основа на нашите ценности и нашите очаквания и с по-голяма яснота", изтъкна тя.