Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че дори близо три десетилетия след обединението на Германия все още имало да се работи за обединяването на хората от бившите Западна и Източна Германия (ФРГ и ГДР), съобщава "Асошиейтед прес".

Меркел каза пред тълпа, отбелязваща 29-ата годишнина от обединението в северния град Кил, че германското единство е продължаващ процес и постоянна задача.

Тя е заявила, че "официалното обединение на Германия завърши. Но единството на германците, тяхното единство не беше напълно завършено на 3 октомври 1990 г. и все още е така".

Самата Меркел е от бившата Източна Германия, но последните проучвания показват, че много жители там днес виждат себе си като недостатъчно представени в германската политика и бизнеса, допринасяйки за цялостното усещане, че гласовете им често не се чуват.

Меркел също така прикрито е нападнала крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), подчертавайки, че икономическите проблеми в източната част на Германия не са извинение за расизма.