Германският канцлер Ангела Меркел заяви на пресконференция, че усилията ѝ за формиране на тристранно коалиционно правителство са се провалили, а това поставя Германия в политическа криза и притиска най-голямата европейска икономика по-близо до евентуални нови избори, съобщава "Ройтерс".

FDP неочаквано се оттеглиха след повече от четири седмици преговори с консервативния блок на Меркел и "Зелените". Еврото достигна двумесечно дъно спрямо йената скоро след като Кристиан Линднер заяви в неделя, че партията му се оттегля.

Либералите напуснаха преговорите за коалиция „Ямайка”

Либералите напуснаха преговорите за коалиция „Ямайка”

Партньорите ги упрекнаха в преднамереност...

Мъркел заяви, че ще остане като действащ канцлер и ще се консултира с президента Франк-Валтер Щайнмайер за това как ще процедират. "Това е ден на дълбоко размисъл за това как да продължим напред в Германия", коментира Меркел пред репортери.

"Като канцлер ще направя всичко, за да гарантирам, че тази страна ще бъде добре управлявана в трудните седмици, които предстоят", допълва тя.

Провалът на преговорите предполага, че Германия се насочва към две безпрецедентни възможности в ерата след Втората световна война: Меркел съставя правителство на малцинството или президентът призовава за нови избори, ако не се формира правителство.

Провалът на Меркел - лоша новина за Европа

Провалът на Меркел - лоша новина за Европа

Холандският външен министър е притеснен от вътрешнополитическите преговори в Германия

Съюзникът на Меркел Йенс Спайн коментира, че все още не мисли за нови избори. "Имаме правилно действащо правителство, каквото е необходимо може да се направи. Няма причини за паника", обясни той.

"Някои министри от SPD обясниха, че искат да управляват. SPD ще трябва ... да реши дали е готова да поеме отговорност за най-голямата страна в централна Европа."

Германските социалдемократи остават в опозиция

Германските социалдемократи остават в опозиция

Няма да влязат в „голяма коалиция” след провала на „Ямайка”...