Преговорите създаване на правителство в Германия отново са прекъснати, предаде Дойче веле.

Лидерът на либералите Кристиан Линднер обяви, че оглавяваната от него Свободна демократична партия е напуснала преговорите.

В публикация в Twitter той изрази несъгласие с духа на преговорите и коментира, че продължаването им би означавало партията му да се откаже от основни свои принципи.

"Няма да подвеждаме избирателите си, подкрепяйки политически курс, в който не вярваме." - допълни Линднер.

Според него страните в преговорите не са постигнали обща идея за модернизацията на страна, а консултациите са прекъснати заради "липса на доверие" между партньорите.

Той твърди също, че са налице безброй противоречия, неизяснени въпроси и конфликт на целите.

Канцлерът Ангела Меркел изрази съжаление за решението на либералите да напуснат преговорите.
Тя допълни, че представителите на съюза ХДС/ХСС са се надявали, че участниците в преговорите вървят по общ път и могат да постигнат съгласие.

Меркел заяви, че в понеделник ще информира за ситуацията президента Франк-Валтер Щайнмайер.

По думите й, в близките седмици съюзът ХДС/ХСС ще продължи да действа с пълна отговорност.

Германската коалиция не се състоя, партиите още са в противоречие

Германската коалиция не се състоя, партиите още са в противоречие

Не могат да се разберат по въпросите за миграцията и финансите

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер определи провала на преговорите като "бреме" за Германия. По думите му, постигането на съгласие е било "на една ръка разстояние", включително по темата за бежанците.

Заместник-генералният секретар на ХДС Юлия Кльокнер упрекна Линднер в преднамереност. Тя определи действията му като "добре подготвена спонтанност". Кльокнер подчерта, че порядъчността изисква при прекъсване на преговорите това да бъде обявено от четиримата лидери на партиите в общо изявление.

Германските социалдемократи остават в опозиция

Германските социалдемократи остават в опозиция

Няма да влязат в „голяма коалиция” след провала на „Ямайка”...

Според "зелените" също постигането на договореност е било възможно при наличие на добра воля. Лидерът Джем Оздемир увери, че колегите му са били готови на компромис до последната минута. По думите му, още сутринта при началото на преговорите либералите вече са били с "определено решение". Представителят на "зелените" Райнхард Бютикофер написа в профила си в Twitter, че Линднер е избрал популистката агитация вместо отговорността пред държавата.