Провалът на преговорите на Меркел за формиране на коалиционно правителство е "лоша новина за Европа", заяви холандският външен министър, подчертавайки водещата роля на страната в Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

"Това е лоша новина за Европа, че съставяне на правителство в Германия ще отнеме още време", заяви новият външен министър на Холандия Халбе Зилстра пред репортери в Брюксел.

"Германия е много влиятелна страна в ЕС, така че ако нямат правителство и следователно нямат мандат, ще бъде много трудно за тях да заемат позиции", коментира той.

Меркел обсъжда с Щайнмайер какво очаква Германия

Меркел обсъжда с Щайнмайер какво очаква Германия

Следват два варианта: Меркел съставя правителство на малцинството или президентът призовава за нови избори

Докато Германия някои среди обсъждат перспективата за евентуални нови избори, Зилстра обяснява, че това е лоша идея, но очаква германските партии да успеят и да продължат преговорите след определена пауза.

Той не счита, че политическата криза в Германия засяга по някакъв конкретен начин разговорите за Брекзит, тъй като ЕС "очаква значителна оферта от британците" във връзка със сметката им за излизане от съюза.

"Надяваме се, че ще имаме силно правителство в Германия по-скоро, отколкото по-късно", коментира министърът за ЕС на Чешката република, Алес Хмелар.