Германският канцлер Ангела Меркел ще отпътува за срещата на страните членки на Г-20 в Япония, каза нейният говорител, въпреки че преживя втори пристъп на неконтролируемо разтрисане на публично събитие за малко повече от една седмица.

"Всичко продължава по план", увери говорителят Щефен Зайберт пред германските медии, допълвайки: "Канцлерът e добре."

Германският канцлер видимо се тресеше, след като се срещна с президента Франк-Валтер Щайнмайер в двореца Белвю в Берлин тази сутрин. Кадри показаха да предлагат вода на Меркел, която тя отказа с жест с глава.

Фотограф на германската информационна агенция ДПА заяви, че Меркел е изглеждала по-добре, след като е започнала да се движи отново.

64-годишната Меркел присъстваше на събитие, отбелязващо напускането на правосъдния министър Катарина Барли, която напуска поста, за да стане евродепутат, и полагането на клетва от нейния наследник - Кристин Ламбрехт, която също е от Германската социалдемократическа партия.

На 18 юни Меркел беше видяна да трепери неконтролируемо по време на официалната церемония по посрещането на украинския президент Володимир Зеленски. Тя по-късно обяви, че причината за това е дехидратация, посочвайки, че се чувства по-добре, след като пийнала вода.

Канцлерът беше видяна да трепери също по време на официалната церемония по посрещането ѝ във влажни условия в Мексико сити през 2017 г.,, където се срещна с тогавашния президент на Мексико Енрике Пеня Нието.

Германия в момента е залята от гореща вълна, като температурите достигнаха рекордните 38,6 градуса вчера.

Меркел е начело на Германия от 2005 г.