Федералният канцлер Ангела Меркел опроверга спекулациите, че може да се оттегли от поста преди следващите парламентарни избори през 2021 г., предаде Дойче веле.

Ако коалиционното споразумение между оглавявания от Меркел блок ХДС/ХСС и социалдемократите бъде прието от редовите членове на ГСДП, тя ще остане начело на правителството.

"Аз съм от хората, които спазват обещанията си", заяви Меркел пред телевизионния канал ZDF.

ХСС одобри договора за „голяма коалиция“ в Германия

ХСС одобри договора за „голяма коалиция“ в Германия

Предстои същото да направят ХДС и ГСДП…

Ако членовете на ГСДП гласуват против създаването на "голяма коалиция", канцлерът не изключва възможността за провеждане на нови избори, като в този случай ще продължи да бъде лидер на ХДС.

По думите й, решението да бъде отстъпено на социалдемократите министерството на финансите е болезнено, но обяснимо. По традиция то се оглавява от представител на ХДС, но ако християндемократите не бяха направили този жест, преговорите биха се озовали в задънена улица.

Меркел беше категорична, че вижда Мартин Шулц като министър в бъдещия кабинет, въпреки решението му да се откаже от предложения му пост на външен министър.

Мартин Шулц се отказва да става външен министър на Германия

Мартин Шулц се отказва да става външен министър на Германия

Заради съпротивата от собствената му партия

Според проучване на социологическия институт Civey, около 60 на сто от социалдемократите смятат да подкрепят създаването на "голяма коалиция".