Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред Световния икономически форум в швейцарския град Давос, че изолационизмът и протекционизмът не са решения на икономическите предизвикателства, пред които са изправени страните по света.

Нуждаем се от по-малко оръжия и повече мозъци, зове Макрон в Давос

Нуждаем се от по-малко оръжия и повече мозъци, зове Макрон в Давос

Глобализацията преминава през голяма криза

Меркел също така изтъкнала пред аудиторията, че била отворена за това какъв вид партньорство ще развива Европейският съюз с Великобритания след Брекзит, но отбелязала, че не можело да има компромис в тези преговори с основните принципи на ЕС.

Ако търговията спре, започват войните, предупреди шефът на Аlibaba в Давос

Ако търговията спре, започват войните, предупреди шефът на Аlibaba в Давос

Мисля, че глобализацията не може да бъде спряна

"Ние искаме близко партньорство с Обединеното кралство", изтъкна тя.

Канцлерката говорила и за нова епоха от "партньорства" за развитие с африканските страни. Тя подчертала споделената отговорност за света.

Относно външната политика на ЕС Меркел настояла: "Ние трябва да поемем повече отговорност, трябва да вземем съдбата си в собствените си ръце".

Тя също така говорила за необходимостта Европа да се насочи към общ цифров пазар и "социална икономика 4.0" за приобщаващ растеж в дигиталната епоха.

Мултилатерализмът е застрашен, каза тя, подчертавайки неговата важност, защото благодарение на него е била възстановена Европа от руините на Втората световна война и са били сформирани нашите международни институции. "Наистина ли научихме уроците от най-мрачните дни на историята? Всъщност не сме", убедена е тя.

Меркел настоя, че "протекционизмът не е отговорът" в очевидна критика спрямо американския президент Доналд Тръмп.

"Смятаме, че изолирането и затварянето няма да ни доведе до добро бъдеще", предупреди канцлерката във връзка със справянето с предизвикателства като миграцията, като според нея решението на тези проблеми е сътрудничеството.  

"Виждаме възхода на популизма, виждаме поляризираща атмосфера и поляризиращо състояние на нещата", допълни Меркел.