Ако търговията спре, започват войните.

Това предупреди китайският предприемач Джак Ма по време на провеждащия се в Давос, Швейцария, ежегоден Световен икономически форум.

Ма говори по редица теми, включително за глобализацията, изкуствения интелект и други.

С намек към администрацията на САЩ, основателят на Аlibaba заяви, че търговията не трябва да бъде използвана като оръжие.

"Мисля, че глобализацията не може да бъде спряна - никой не може да спре глобализацията, никой не може да спре търговията. Ако търговията спре, светът спира. Търговията е начин за избягване на война", изрази мнението си изпълнителният директор на компанията Аlibaba Group Holding.

Бизнесменът предупреди, че търговските санкции са като бомби.

"Не използвайте търговията като оръжие, използвайте я като решение за разрешаване на проблеми", призова той по време на панел на форума, посветен на бъдещото на електронната търговия.

Снимка 336074

Източник: ЕПА

Той попита как може да бъде спряна глобализацията, пояснявайки, че сега хората притежават по-добра технология и по-добро познание на глобализацията, което е "наша отговорност и възможност за подобрение".

Според него изкуственият интелект и големите данни са заплаха за човека.

Мисля, че изкуственият интелект трябва да в полза на човека. Технологиите винаги трябва да правят нещо в полза на човека, а не да го заместват, добави той.

По думите му хората с пари като него трябва да отделят средства за технологии, които са в полза на човека и правят живота на човека по-добър.

Ма добави, че човекът няма шанс при конкуриране с машината.

Компютърът винаги ще бъде по-умен от вас, той никога не забравя, той никога не се ядосва. Но компютрите не могат да бъдат мъдри като човека, продължи китайският бизнесмен.

Той предупреди, че изкуственият интелект и роботите ще убият много работни места в бъдеще.