Канцлерът на Германия Ангела Меркел е казала пред съюзниците от НАТО, че Германия трябва да стори повече по отношение на разходите за отбрана по време на "много фундаментална" дискусия по време на срещата на върха на алианса, където американският президент Доналд Тръмп предприе яростна атака срещу партньорите си, съобщава "Ройтерс".

"Имахме много напрегната среща", изтъкна Меркел пред журналисти, добавяйки, че Тръмп е настоял за промяна в разпределението на тежестта в рамките на западния военен алианс, но в края на краищата всички са направили ясен ангажимент към НАТО.

Тръмп обяви победа: САЩ остават в НАТО

Тръмп обяви победа: САЩ остават в НАТО

Успяхме да убедим страните членки на НАТО да увеличат разходите

По-рано Тръмп увери, че САЩ няма да напуснат НАТО, въпреки че яростно критикува страните членки на алианса, че не отделят достатъчно средства за отбрана и финансовото бреме се носи предимно от Америка.

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

Вчера Тръмп нападна остро Германия, че плаща огромни суми на Русия за енергийни доставки, докато в същото време САЩ харчат големи суми за отбрана на Германия от Русия. Американският държавен глава разкритикува по-конкретно проекта за газопровод "Северен поток-2", чрез който Германия се превръщала в "пленник" на Русия.

Тръмп не е заплашвал да напуснат НАТО, учуден Макрон

Тръмп не е заплашвал да напуснат НАТО, учуден Макрон

Макрон също отрече твърденията на Тръмп, че НАТО е постигнало съгласие да увеличи парите