След изборите за местен парламент в Германия не може да се каже какъв дял са имали местната и какъв държавната политика в решението на избирателите, коментира „Дойче веле".

Дрязгите в берлинската коалиция относно данъчната и здравната политика и накрая непопулярната и оспорвана помощ за Гърция едва ли са останали без ефект и със сигурност са допринесли за резултатите от изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където преди 5 години повечето избиратели подкрепиха християндемократите, а този път си останаха вкъщи.

Сега коалицията на Ангела Меркел вече няма мнозинство в Бундесрата. В горната законодателна камара управляващите партии имаха досега малко мнозинство, сега вече определено го нямат. Това все още не е катастрофа, през последните две десетилеия беше по-скоро правило, отколкото изключение мнозинството в Буденсрата да е различно от мнозинството в Бундестага. Въпреки това се управляваше. Така че и Ангела Меркел ще може да продължи да управлява. Но ще е по-трудно.

За правителството резултатът също не е изненадващ. Затова в канцлерството се мисли отдавна за планове как например ще се проведе реформа в здравното осигуряване и без мнозинство в Бундесрата. Обама също успя да направи това.

Коалиционните политици обаче не искаха да признаят едно в изборната нощ. Данъчните намаления, които предприе правителството в Берлин и за които настояват предимно либералите, вероятно ще отпаднат. Всичко, което е свързано с данъци, трябва да се одобри от Бундестага и Бундесрата, а в камарата на провинциите (Бундесрата) няма да помогнат никакви трикове. Преди всичко лидерът на либералите външният министър Гидо Вестервеле ще има проблем с това, все пак той постигна рекорден резултат на изборите през есента точно заради обещанието за данъчни облекчения.

Сега Ангела Меркел ще трябва да покаже дали има силата и капацитета въпреки всичко да направи необходимото и да се наложи.