Ръководителите на седем от осемте австралийски щата и територии призоваха страната да стане република, пораждайки отново тежък дебат в навечерието на националния празник, съобщава „Ройтерс”.  

Австралия е конституционна монархия, като британската кралица Елизабет II е държавен глава. Ролята на британския монарх е до голяма степен церемониална, но Елизабет има правомощия да разпусне парламента, както се случва през 1975 г., когато кралицата уволнява правителството.

Въпросът Австралия да се превърне в република е въпрос на дългогодишен дебат, който често се повдига около Деня на Австралия, който се отбелязва на 26 януари, честващ британското установяване на Зеления континент.

Дошло е време за Австралия да се превърне в суверенна държава”, настоява премиерът на Южна Австралия Джей Уидърил и добавя: „Всяка уважаваща себе си, независима страна би се стремяла да избере един от своите собствени граждани като държавен глава.”

Надеждите за промяна в нагласите нараснаха, когато премиерът Малкълм Търнбул, непоколебим републиканец, пое ръководството на страната през миналата година от своя предшественик Тони Абът, който беше отявлен монархист.

Моят ангажимент към Австралия да има австралийски държавен глава е неотслабващ”, подчертава Търнбул, който оглавява австралийското републиканско движение през 1990-те години, в отговор на желанието на властите по места.   

Въпреки това Търнбул по-рано е заявявал, че въпросът не бил приоритетен и че според него референдум по темата е малко вероятен по време на царуването на сегашния 89-годишен британски монарх.

Австралия проведе референдум за трансформирането си в република през 1999 г., като 55% от гражданите гласуваха против. Републиканците приписаха поражението си на обстоятелството, че допитването е разделило избирателите за това как най-добре би било да се избира държавният глава.

Социологическите проучвания през последните години са показвали различна подкрепа за република, като малко мнозинство от хората се обявяват в нейна полза.