2019 г. отваря нова глава за Великобритания. Това се посочва в новогодишното обръщение на британския премиер Тереза Мей.

"Споразумението за Брекзит, на което се съгласих, изпълнява волята на британския народ, изразена по време на референдума, а парламентът ще трябва да вземе важно решение през следващите няколко седмици", припомни Тереза Мей.

Брекзит: Все повече британци искат да са ирландци

Брекзит: Все повече британци искат да са ирландци

Жителите на Острова се опасяват от твърд Брекзит

В изказването си премиерът не успя да защити сделката за Брекзит, която беше критикувана от нейните опоненти за условията, които тя и нейните пълномощници се съгласиха с органите на ЕС и които скоро ще бъдат представени за разглеждане от Камарата на общините. Мей също така отбеляза, че този документ отразява стремежите на британците, идентифицирани на националния референдум за 2016 г. за по-нататъшното членство на страната в ЕС.

Лиъм Фокс: Брекзит може да бъде спрян

Лиъм Фокс: Брекзит може да бъде спрян

Ако парламентът гласува против сделката…

Мей обеща, че парламентарната подкрепа за споразумението за Брекзит ще позволи на правителството да съсредоточи енергията си върху укрепването на националната икономика и отварянето на нови пазари за британските компании.

Великобритания обяви при какви условия може да прокара сделката за Брекзит

Великобритания обяви при какви условия може да прокара сделката за Брекзит

Ако е временно, парламентът може да го преживее

Премиерът добави, че това ще създаде нови работни места и нови бизнес възможности, ще ускори строителството на нови жилища, за да се доближи до постигането на целта да се осигури на всяко семейство собствен дом или апартамент, да се постигнат рекордни инвестиции в сектора на здравеопазването и да се трансформира в посока на по-голям достъпност образователната система.