Международни адвокати изготвят планове за законово приложимо престъпление екоцид, криминализиращо унищожаването на световните екосистеми, което вече привлича подкрепа от европейски страни и островни държави, които са в риск от повишаване на морското равнище, пише "Гардиън".

Групата адвокати, координиращи инициативата, се председателства от проф. Филип Сандс от University College London и Флорънс Мумба, бивш съдия в Международния наказателен съд (МНС).

Целта е да се изготви правна дефиниция на "екоцид", която да допълва други съществуващи международни престъпления като престъпления срещу човечеството, военни престъпления и геноцид.

Загубата на природа означава по-смъртоносни бъдещи пандемии

Загубата на природа означава по-смъртоносни бъдещи пандемии

Пандемиите представляват "екзистенциална заплаха" за човечеството

Проектът, иницииран от фондация "Спрете екоцида" по искане на шведски депутати, стартира този месец, за да съвпадне със 75-годишнината от началото Нюрнбергските процеси през 1945 г. срещу водещи фигури на нацисткия режим.

Няколко малки островни държави, включително Вануату в Тихия океан и Малдивите в Индийския океан, призоваха за "сериозно разглеждане" на престъплението екоцид на годишното събрание на страните членки участнички в МНС през декември миналата година.

Френският президент Еманюел Макрон също подкрепи идеята, а белгийското правителство обеща подкрепа. Британският правосъден министър в сянка Дейвид Лами също призова екоцидът да бъде включен в законодателството.

Международният наказателен съд, който е със седалище в Хага, обеща преди това да даде приоритет на престъпленията, които водят до "унищожаване на околната среда", "експлоатация на природни ресурси" и "незаконно отчуждаване" на земя.

Стотици групи настояват правителствата да действат за спасяването на природата

Стотици групи настояват правителствата да действат за спасяването на природата

Човечеството унищожава с невъобразими темпове природата

В документ за политиката на МНС през 2016 г. се казва, че той не разширява формално юрисдикцията си, но ще оценява съществуващи престъпления, като престъпления срещу човечеството, в по-широк контекст. Досега не е имало официални разследвания или обвинения от този тип.

Сандс подчертава: "Времето е подходящо да се използва силата на международното наказателно право за защита на нашата глобална околна среда... Надеждата ми е, че тази група ще може... да изготви дефиниция, която е практична, ефективна и устойчива, и която може да привлече подкрепа, за да позволи да се направи изменение на устава на МНС."

От своя страна Мумба, съдия в трибунала за Червените кхмери и бивш съдия от върховния съд в Замбия, изтъква: "Международно престъпление срещу екоцида може да бъде важно за това отговорността на личността/държавата да може да бъде регулирана, за да се постигне баланс за оцеляването както на човечеството, така и на природата."

Светът не успява да постигне нито една цел за спиране унищожаването на природата

Светът не успява да постигне нито една цел за спиране унищожаването на природата

Естествените местообитания продължават да изчезват

Джоджо Мехта, председател на фондация "Спрете екоцида", коментира: "В повечето случаи екоцидът вероятно е корпоративно престъпление. Криминализирането на нещо в МНС означава, че страните, които са го ратифицирали, трябва да го включат в своето национално законодателство. Това означава, че ще има много възможности за съдебно преследване (на корпорации нарушители) по целия свят."

Мехта заяви, че едно от предизвикателствата пред групата, изготвяща проекта, ще бъде да определи в кой момент да влезе в сила престъплението екоцид. Отсичането на едно дърво на село не би било достатъчно, обясни тя.

"Това би трябвало да включва огромно, систематично или масово унищожаване", добави тя и посочи: "Вероятно говорим за обезлесяване на Амазонската джунгла в огромен мащаб, дълбоководно ловене на риба с влачене на мрежа по дъното или петролни разливи. Искаме да го поставим на същото ниво като зверствата, разследвани от МНС."

13-членната група от експерти от цял ​​свят включва Туилома Нерони Слейд от Самоа, който също е бивш съдия в МНС. Те планират да приключат работата си в началото на следващата година.

Дивата природа е в катастрофален упадък заради унищожение от човека

Дивата природа е в катастрофален упадък заради унищожение от човека

Хората експлоатират и унищожават природата в безпрецедентен мащаб