Популациите на диви животни се сриват по целия свят, което е задвижвано от свръхпотреблението на хората, нарастването на населението и интензивното земеделие. Това показва голяма нова оценка на изобилието на живота на Земята, информира "Гардиън".

Средно световните популации на бозайници, птици, риби, земноводни и влечуги са спаднали с 68% между 1970 и 2016 г., се изтъква в двугодишния доклад за живата планета на WWF и Зоологичното дружество в Лондон за 2020 г. Преди две години спадът е бил 60%.

Изследването е една от най-изчерпателните оценки на наличното световно биологично разнообразие и е извършено от 134 експерти от цял ​​свят. Установено е, че от тропическите гори на Централна Америка до Тихия океан природата се експлоатира и унищожава от хората в мащаб, който никога не е бил регистриран досега.

ООН и СЗО: Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

ООН и СЗО: Пандемиите са резултат от унищожаването на природата

Ако не бъде прекратено унищожението, ни чакат още по-смъртоносни епидемии

Анализът проследява световни данни за 20 811 популации от 4 392 гръбначни видове. Тези, които са били наблюдавани, включват застрашени животни като панди и бели мечки, както и по-малко известни земноводни и риби. Данните, последните налични, показват, че във всички региони на света популациите на гръбначните диви животни се сриват, намалявайки средно с повече от две трети от 1970 г. насам.

Робин Фрийман, който ръководи изследването в Зоологичното дружество в Лондон, предупреди: "Изглежда, че прекарахме 10 до 20 години в разговори за тези спадове и всъщност не сме успели да направим нищо по въпроса. Това ме разочарова и разстройва. Ние седим на бюрата си и съставяме тези статистически данни, но те имат последици в реалния живот. Наистина е трудно да се обговори колко драматични са някои от тези спадове."

В Латинска Америка и Карибите е регистриран най-тревожният спад, като средният срив на популациите на дивите гръбначни животни е бил 94%. Влечугите, рибите и земноводните в региона са били най-негативно засегнати от прекомерната експлоатация на екосистемите, фрагментацията на местообитанията и болестите.

Унищожаването на природата от човека ще доведе до още смъртоносни пандемии

Унищожаването на природата от човека ще доведе до още смъртоносни пандемии

Човешката дейност в природата увеличава рисковете от заразяване

Африка и Азиатско-тихоокеанският регион също са претърпели големи сривове в изобилието от бозайници, птици, риби, земноводни и влечуги, спаднали съответно с 65% и 45%. Европа и Централна Азия отбелязват спад от 24%, докато популациите намаляват средно с 33% в Северна Америка. За да се формира индексът на живата планета, подобен на индекса на дивата природа, на части от света с по-голямо биоразнообразие, като тропическите региони, се дава по-голяма тежест.

Експертите твърдят, че индексът на живата планета е още едно доказателство за шестото масово изчезване на живота на Земята, като един милион вида са изложени на риск заради човешката дейност според доклада на ООН за световната оценка през 2019 г. Обезлесяването и преобразуването на диви пространства за производство на човешка храна са обвинявани до голяма степен за унищожаването на мрежата на живота на Земята.

Докладът подчертава, че 75% от земята без лед на Земята е значително променена от човешката дейност, а почти 90% от световните влажни зони са изгубени от 1700 г. насам.

Загубата на дива природа - голям икономически удар за света

Загубата на дива природа - голям икономически удар за света

Най-потърпевша ще бъде икономиката на САЩ

Майк Барет, изпълнителен директор по опазване и наука в WWF, изтъква: "Необходими са спешни и незабавни действия в сектора на храните и селското стопанство. Всички показатели за загуба на биологично разнообразие бързо се насочват по грешен път. Като начало трябва да има регулация, за да извадим незабавно обезлесяването от нашата верига за доставки. Това е абсолютно жизненоважно."

Според доклада сладководните райони са сред местообитанията, които претърпяват най-големи щети, като всеки трети вид в тези райони е застрашен от изчезване и среден спад на популацията от 84%. Засегнатите видове включват критично застрашената китайска есетра в река Яндзъ, която е намаляла с 97%.

Използвайки сателитен анализ, докладът също така установява, че дивите райони - определени като такива, в които няма човешки отпечатък - представляват само 25% от площта на Земята и са до голяма степен ограничени до Русия, Канада, Бразилия и Австралия.

Таня Стийл, главен изпълнителен директор на WWF, подчертава: "Ние изтриваме дивата природа от лицето на планетата, изгаряме нашите гори, замърсяваме и прекаляваме с риболова в нашите морета и унищожаваме дивите райони. Ние разрушаваме нашия свят - единственото място, което наричаме дом - рискувайки здравето, сигурността и оцеляването си тук, на Земята."

Човечеството унищожава дивата природа от върховете на дърветата до дълбините на океана

Човечеството унищожава дивата природа от върховете на дърветата до дълбините на океана

Една трета от всички оценени видове са под заплаха от изчезване

Сър Дейвид Атънбъроу посочва, че човечеството е навлязло в нова геоложка епоха - антропоцен - където хората доминират над Земята, но предупреди, че това може да е моментът, в който се научаваме да станем домакини на нашата планета.

"Това ще изисква системни промени в начина, по който произвеждаме храна, създаваме енергия, управляваме океаните си и използваме материали. Но преди всичко това ще изисква промяна в перспективата", пише той в колекция от есета, придружаващи доклада.

"Времето за чисто национални интереси отмина, интернационализмът трябва да бъде нашият подход и по този начин да се постигне по-голямо равенство между това, което страните вземат от света и това, което те връщат. По-богатите страни са взели много и е дошло времето да дадат", подчертава прочутият британски естествоизпитател.

Въпреки че данните са доминирани от упадъка на популациите на дивата природа по света, индексът показва, че някои видове могат да се възстановят с усилия за опазване. Черноперата рифова акула в Австралия и непалската популяция от тигри са показали признаци на възстановяване.

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Природата на Земята е в най-лошото си състояние в историята на човечеството

Откритията ще окажат допълнителен натиск върху държавите да предприемат спешни действия

Изследователката от Зоологическото дружество в Лондон Луиз Макрей, която е помагала за съставянето на индекса на живата планета през последните 14 години, подчерта: "Въпреки че даваме много потискаща статистика, надеждата не е загубена напълно. Всъщност можем да помогнем на популациите да се възстановят. Чувствам се разочарована от това, че трябва да дам остро и отчаяно послание, но мисля, че има и положителна страна."

Отделно проучване, публикувано днес от университета в Нюкасъл и BirdLife International, посочва, че поне 28 изчезвания на птици и бозайници са предотвратени чрез опити за опазване от влизането в сила на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие през 1993 г.

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Човешката дейност води до катастрофален срив на природните екосистеми