Международните учения на НАТО "Посейдон 21" започнаха в Черно море с официална церемония по откриването, проведена в събота в румънското пристанище Констанца. Това съобщи "Радио Румъния".

Повече от 700 военнослужещи от България, Гърция, Испания, Румъния, САЩ, Турция и Франция участват в маневрите, които се провеждат от 27 февруари до 6 март. В морските маневри участват 13 кораба и девет самолета.

Сценарият на учението включва борба с подводни заплахи, по време на които ще бъдат използвани операции на НАТО по хидрографско разузнаване, откриване и обезвреждане на морски мини и импровизирани взривни устройства, смесени учения за борба срещу самолети, кораби и подводници на врага, както и теглене на повреден кораб, зареждане с гориво в морето и първа помощ.

Военните на Русия нащрек след навлизането на два кораба на НАТО в Черно море

Военните на Русия нащрек след навлизането на два кораба на НАТО в Черно море

Испански и гръцки миночистач

Маневри на съвместни действия на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи е планиран на място в контекста на експлозия на хидравлична конструкция на румънското крайбрежие.

Съюзното морско командване на НАТО одобри участие в маневрите на постоянната военноморска група за противоминна дейност на НАТО.

"Посейдон 21 е част от многонационалната засилена съвместна програма за обучение на НАТО, заяви румънската военноморска щаб." Тяхната цел е да използват оптимално способностите на НАТО, за да укрепят способността на Алианса да реагира бързо пред текущите промени в регионалната сигурност.среда за сигурност."