Хунтата на Мианмар ще освободи повече от 1600 затворници от затворите в цялата страна в неделя (17 април), за да отбележи будистката Нова година.

Не се уточнява дали помилваните са протестиращи или престъпници, съобщи АФП.

Военните в Мианмар извършили масови убийства през юли

Военните в Мианмар извършили масови убийства през юли

Това разкри разследване на BBC

Страната от Югоизточна Азия е в смут след свалянето от военните на правителството на Аун Сан Су Чжи миналата година, което предизвика огромни протести и смъртоносни репресии.

Около 1620 затворници, включително 42 чужденци, са били "помилвани" и ще бъдат освободени за отбелязване на новата година, според съобщение, разпространено от държавната телевизия в неделя сутринта.

Остава неясно дали протестиращи срещу хунтата или журналисти, затворени, отразяващи преврата, ще бъдат сред освободените.

Специалните военни части в Мианмар имали разрешение да стрелят по цивилни

Специалните военни части в Мианмар имали разрешение да стрелят по цивилни

В доклада, наречен "Никъде не е безопасно", се посочва също, че войниците са били инструктирани да извършват престъпления

Мианмар обикновено предоставя годишна амнистия на хиляди затворници, за да отбележи своя традиционен будистки новогодишен празник - който в предишни години беше радостен случай с водни битки в целия град.

Но тази година, когато военните продължават кървавите си репресии срещу несъгласието, улиците в много големи градове бяха мълчаливи, докато хората протестират срещу управлението на хунтата.

ЕС наложи санкции на Мианмар

ЕС наложи санкции на Мианмар

22-ма служители от държавна компания за нефт и газ в Мианмар - основен източник на финансиране за управляващата хунта