Военните в Мианмар са извършили серия от масови убийства на цивилни през юли. Убити са най-малко 40 души, установи разследване на BBC.

Очевидци и оцелели разказват, че войници, някои от които едва 17-годишни, са събирали селяни на групи, след което са отделяли мъжете и са ги убивали. Видеоматериали и снимки сочат, че повечето от убитите са били измъчвани, а после погребвани в плитки гробове.

Убийствата са извършени през юли в окръг Кани - крепост на опозицията в окръг Сагаинг в Централен Мианмар.

Смята се, че убийствата са колективно наказание за нападенията на групировки от милицията, които настояват за връщане на демокрацията след военния преврат през февруари. Говорител на военната хунта не отрече твърденията.

Военните се сблъскват със съпротивата на цивилното население, откакто поеха контрола над Мианмар, сваляйки демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чи.

BBC разговаря с 11 свидетели в Кани и сравни техните разкази с кадри от мобилни телефони и снимки, събрани от Myanmar Witness - неправителствена организация, базирана в Обединеното кралство, която разследва нарушенията на човешките права в Мианмар.

В момента ООН също разследва предполагаеми репресии, извършени в страната.

ООН предупреждава: Хунтата в Мианмар иска още власт в страната

ООН предупреждава: Хунтата в Мианмар иска още власт в страната

След като касира изборите, ще разпусне управлявалата преди нея партия