Шефът на хунтата в Мианмар е създал специално командване ден след миналогодишния преврат, което е извършвало разполагането и операциите на войски в градските райони и е разрешавало смъртоносни атаки срещу невъоръжени цивилни, съобщава Агенция Ройтерс.

Ръководството на хунтата е разположило снайперисти, за да убие протестиращи, и за да всява страх, заявиха правозащитните групи Fortify Rights и Schell Center на Yale Law School в доклад от 193 страници, след проведено съвместно разследване.

В доклада, наречен "Никъде не е безопасно", се посочва също, че войниците са били инструктирани да извършват престъпления и им е бил даден наръчник, който не съдържал насоки относно правилата на войната.

Следователите анализираха изтекли документи и 128 свидетелства от различни източници, включително оцелели, медицински работници, свидетели и бивши военни и полицейски служители.

Те заявиха, че са получили и проверили вътрешни бележки до полицията, които им нареждат да арестуват произволно протестиращи, активисти и членове на свалена управляваща партия, и цитират показания на жертви на изтезания и други злоупотреби.

"Всички лица, отговорни за тези престъпления, трябва да бъдат санкционирани и преследвани", каза Матю Смит, ръководител на Fortify Rights и съавтор на доклада.

Говорителят на военните в Мианмар не пожела да даде коментар по случая.

Военните в Мианмар извършили масови убийства през юли

Военните в Мианмар извършили масови убийства през юли

Това разкри разследване на BBC