Лондонското издание Middle East Eye, позовавайки се на свои източници, съобщава, че частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" на руския бизнесмен Евгений Пригожин търси наемници извън Русия - в Турция, Сърбия, Чехия, Полша, Унгария, Германия, Канада и други страни, чак до Латинска Америка.

Според източниците на изданието руските наемници търпят тежки загуби поради общата дезорганизация в руските въоръжени сили.

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Той категорично отричаше такава връзка досега

Твърди се, че на кандидатите за наемници се предлагат двойно по-високи заплати, отколкото преди войната - до 10 000 долара на месец.

"Обикновено наемат хора със солиден боен опит", казва един от източниците на вестника. - Сега те се опитват да се свържат с всеки, който е готов да убива и се нуждае от пари.

Източниците на вестника твърдят също, че кампанията на "Вагнер" се провежда чрез "руски олигарси, живеещи в Европа и свързани с подземния свят".

През последните месеци се появяват все повече индикации, че "Вагнер" набира нови наемници сред затворниците, излежаващи дълги присъди в руските затвори, за предпочитане за тежки престъпления с насилие.

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу

Освен пари, президентът на компанията им е обещал и помилване; все още не е възможно да се провери дали тези обещания са изпълнени.