Съд в югозападния германския град Ландау осъди кандидатстващия за убежище в Германия Абдул Д. на осем години и половина затвор за убийството на тийнейджърка в град Кандел през декември миналата година.

Убийството беше взето на въоръжение от мнозина противници на политиката към мигрантите на канцлера Ангела Меркел, за да подкрепят своята позиция против мигрантите и бежанците. Случаят получи голямо медийно внимание в Германия, като много журналисти присъстваха пред съдебната зала, докато присъдата беше обявявана.

Адвокатът на Абдул Д. коментира пред журналисти, че смята решението на съда за правилно и че неговият клиент е "приел" присъдата.

53-годишният германец Мартин Мюлер от Офенбах обаче протестира срещу присъдата. Той заяви пред "Дойче веле", че "спонтанно" е решил да дойде в съда, след като чул за присъдата по радиото.

"Като заинтересован гражданин си мислиш за това каква би била подходящата присъда за такова престъпление и тези 8 години и половина очевидно не са достатъчни", изтъкна Мюлер.

15-годишната Мия В. беше смъртоносно наръгана в аптека от бившия си приятел Абдул Д., за когото се смята, че е от Афганистан. Момичето е било намушкано 7 пъти с кухненски нож, чието острие е било 20 см.

Според прокуратурата двамата са се срещали в продължение няколко месеца, докато Мия В. не прекратила връзката в началото на декември. След края на връзката, тя и родителите ѝ отишли в полицията заради тормоз и заплахи, отправяни от Абдул Д. Според прокурорите той е действал от ревност и търсел отмъщение за раздялата.

Абдул Д. е влязъл в Германия през пролетта на 2016 г. и е бил регистриран като непридружен непълнолетен. Той първоначално е живял в дом за юноши в провинция Райнланд-Пфалц. По-късно той е бил прехвърлен в град Нойщат и е посещавал училище в Кандел, където е срещнал Мия В.

Тъй като властите смятат, че Абдул Д. е бил непълнолетен по време на нападението, той е бил съден като непълнолетен. Максималното наказание за убийство, извършено от непълнолетни, съгласно германското законодателство е 10 години.

Прокурорите обаче са се усъмнили във възрастта на Абдул Д. Въпреки че той е казал, че е бил на 15 години, когато е убил момичето, експертна медицинска оценка, поръчана от прокуратурата, е показала, че той вероятно е на възраст между 17 и 20 години. Адвокатът на Абдул Д. е отрекъл, че момчето е на повече от 20 години.

Случаят предизвика няколкомесечни антиимигрантски протести, както и контрапротести в Кандел, малък град близо до френската граница.