Около 100 мигранти от Африка щурмуваха високата двойна ограда между Мароко и испанския анклав Мелила. При яростното нападение са пострадали трима полицаи, съобщават служители, цитирани от Агенция "Франс прес".

Около 300 мигранти от Субсахарска Африка опитали да проправят пътя си през оградата около 7.00 часа при координирана акция, обясни говорителят на испанската полиция. Около 100 са успели да влязат в Мелила.

Бариерата се състои от две 6-метрови огради с кръстосани стоманени кабели между тях. За да ги преодолеят, мигрантите често използват куки и обувки с котки.

Стотици мигранти отново щурмуваха Сеута на път към Европа

Стотици мигранти отново щурмуваха Сеута на път към Европа

Преди дни още стотици преминаха

Трима полицаи са пострадали при сблъсъците с мигрантите, които ги ритали и замеряли с камъни, съобщават от Министерство на вътрешните работи на Испания. Един от полицаите е ранен в ръката от една от куките, използвани от мигрантите. По няколко полицейски автомобила са нанесени щети.

Трима мигранти са получили натъртвания и малки порязвания при опита да преминат границата, обяви говорителят на Червения кръст в Мелила.

Мелила и Сеута, друг испански анклав на близо 400 км от северния бряг на Африка, често са използвани от африканските мигранти като входни точки към Европа. Там се намират двете единствени сухоземни граници между Африка и Европейския съюз.

Хиляди мигранти опитват да прекосят 12-километровата граница между Мелила и Мароко или 8-километровата граница при Сеута, като се качват по граничните огради, плуват по протежение на брега или се крият в автомобили.

През февруари около 850 мигранти успяха да нахлуят през границата при Сеута в продължение за четири дни.