Нетната миграция към Великобритания от Европейския съюз е спаднала до най-ниската си точка от 2009 г. насам през 12-те месеца до септември, като спадът се засилва, докато Брекзит се приближава, показват официални британски данни, цитирани от "Ройтерс".

За разлика от това, нетната миграция на граждани извън ЕС е най-високата от 2004 г., което означава, че общо 283 000 души повече са се преместили във Великобритания, отколкото са я напуснали, което е най-голямото увеличение от близо година, уточниха от британската статистическа служба.

Шотландия скочи срещу плана на Лондон за имиграцията

Шотландия скочи срещу плана на Лондон за имиграцията

Щял да удари шотландската икономика

Нетната миграция на граждани на ЕС във Великобритания се е понижила до 57 000 души през 12-те месеца до септември 2018 г., което потвърждава тенденцията за спад, след като британските гласоподаватели, много от които искат намаляване на имиграцията, решиха страната им да излезе от ЕС на референдум през юни 2016 г.

Миграцията от страни извън ЕС е нараснала до 261 000 души, което е най-голямото увеличение от 2004 г.

Британският премиер Тереза Мей по-рано тази седмица отвори възможността за кратко удължаване на датата за излизане от Общността, която към момента е определена за 29 март.

Спад на нетната миграция от ЕС към Острова до най-ниското ниво от 2012 г.

Спад на нетната миграция от ЕС към Острова до най-ниското ниво от 2012 г.

Още 34 000 румънци и българи са пристигнали на Острова

Новите данни показват нетен спад на имиграцията от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., като повече от един милион от тях са се преместили във Великобритания през последното десетилетие.

Британският бизнес многократно е подчертавал значението на запазването на достъпа до международния трудов пазар за квалифицирани работници след Брекзит.

"Подобно на бизнеса, хората жадуват за сигурност, за да могат да планират живота си, така че не е изненадващо, че е налице намаляващ апетит за гражданите на ЕС да идват да живеят и работят във Великобритания", коментира Джонатан Бойс, икономист в Института за развитие на персонала.

Мей тази седмица отрече обвиненията на част от съпартийците си от нейната управляваща Консервативна партия, че тя имала "проблем с имиграцията", като заяви в неделя, че въпреки че това е било добро за Великобритания, хората просто искат повече контрол.