Срещата между Джой Байдън и Владимир Путин показва, че дипломацията отново ще има роля в отношенията между двете държави, заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него новината от срещата е самата среща.

"Тя се случва в най-ниските отношения между САЩ и Русия от Студената война насам. Срещата, която е по инициатива на САЩ, показва желание за диалог, ясно е, че само налагането на санкции капсулира Русия, което прави комуникацията трудна." - заяви Керемедчиев в предаването "Денят ON AIR".

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

По думите на Путин срещата е била конструктивна

Той уточни, че удължаването на Договора СТАРТ-3 за пет години ще помогне на двете държави да се справят с други кризи, които имат, като пандемията например, защото разходите за поддържане и разполагане на все повече ядрени сили са непосилни.

"Така и двете икономики си дават глътка въздух, стискайки си ръка за неразпространението на ядрени оръжия в по-голям мащаб", поясни Керемедчиев.

Според него обаче е рано да се говори за затопляне на отношенията между САЩ и Русия: "Фактът, че Байдън изчаква Путин да завърши своята пресконференция, за да започне той, говори за разделение и се дава сигнал, че няма пряк диалог."

По думите му обаче, самото желание и провеждането на срещата показва, че в крайна сметка демократите ще бъдат много по-яростни противници на режима на Путин, но от друга страна, не искат да затворят тази врата, тъй като конфронтация с Русия и с Китай ще намали възможността да се противодейства на двете държави, които трупат и оръжие, и сили в света.

"Докато всички говорят за Русия, Китай разшири своята възможност за събиране на информация чрез шпионска мрежа и посолства и съответно укрепи своя военноморски флот, където се очертава най-голямата конфронтация със САЩ", припомни Керемедчиев.

Той коментира и санкциите по закона "Магнитски". Определи ги като "атомна бомба, която гръмна в българския политически живот точно навреме".

"Законът "Магнитски" не е съдебно решение, това е политически акт. С подписа на Байдън се показва, че няма да се търпи корупцията, която достига безпрецедентно ниво. Действията са плод на много дълбоко проучване, за да се извадят всички тези фирми и български граждани, работено е повече от година." - отбеляза Керемедчиев.