Президентът на Русия Владимир Путин постави под съмнение съществуването на Украйна като цяло и като държава. Това коментира бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев пред БНТ за признаването на Доценска и Луганска народни републики от страна на руския президент.

Според него продължава да има опасност Русия да къса парчета от свой съседи.

По думите му Путин не само конкретно заплашва една или друга област на Украйна, а териториалната цялост на държавата. "Путин затваря страницата, която беше отворена през 2014 г. с Крим, и продължава с Донецк и Луганск", коментира Керемедчиев.

Според него Путин се опитва да създаде буфер между нарастващата сила на източното крилото на НАТО. Кримският сценарий може да се превърне в грузинския сценарий, предупреди Керемедчиев. В момента е важно това, което се случва в Украйна и е важно какво решение ще вземе украинската Рада.

Опасността е да има възможност за още дестабилизация в Украйна. Украйна е важна за Европа страна със своите икономически възможности. Много е важно да се отбележи и ролята на ООН, посочи Керемедчиев.

Според него интересно ще бъде как ще реагират Китай и Турция. И двете държави подкрепиха Минските споразумения, но с ограничения за автономията на Донецк и Луганск. Това поставя и двете държави в много трудна позиция, каза още Керемедчиев.