Преговорите, насочени към прекратяване на разтърсващата 16-месечна гражданска война в Судан, започнаха в сряда в Швейцария, въпреки че отсъствието на армията помрачи надеждите за предстоящи стъпки за облекчаване на хуманитарната криза в страната, предава "Ройтерс".

Служители на ООН предупредиха, че Судан е в "точка на прелом" и че ще има десетки хиляди предотвратими смъртни случаи от глад, болести, наводнения и насилие през следващите месеци без по-голям глобален отговор.

Паравоенните "Силите за бързо реагиране" (RSF), които превзеха обширни части от страната, изпратиха делегация на преговорите, но директното посредничество ще бъде невъзможно без присъствието на армията, каза тази седмица специалният пратеник на САЩ Том Периело, който ръководеше натиска за преговорите .

Вместо това участниците, включително Египет, Обединените арабски емирства, Организацията на обединените нации, Африканския съюз, източноафриканският орган IGAD и експерти ще се консултират относно пътни карти за прекратяване на насилието и извършване на доставки на хуманитарна помощ.

Войната в Судан прогони над 10 млн. души от домовете им

Войната в Судан прогони над 10 млн. души от домовете им

Над 2,2 млн. суданци са избягали в други страни от началото на конфликта

"Военните операции няма да спрат без изтеглянето на всички военни от градовете и селата, които те ограбиха и колонизираха", каза началникът на суданските въоръжени сили Абдел Фатах ал-Бурхан късно във вторник.

Ръководството на RSF отрече много разкази за бойци, атакуващи цивилни и грабежи, и каза, че е отворено за мирно споразумение, ако армията се включи в преговори.

Армията заяви, че отсъствието й от преговорите се дължи на неизпълнението на предишни ангажименти, поети с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, за изтегляне на бойци от цивилните зони и улесняване на доставките на помощ. Посредниците казват, че и двете страни не са спазили това споразумение.

"Ние сме фокусирани върху това да гарантираме, че страните спазват ангажиментите си към Джеда и тяхното изпълнениее", каза Периело на X в сряда. Настоящите разговори ще се фокусират и върху върху разработването на механизъм за прилагане на бъдещо споразумение.

RSF продължиха операциите си в няколко района на Судан, като бомбардираха силно градовете Омдурман, Обейд и Фашир, както и нахлувайки на югоизток, прогонвайки стотици хиляди цивилни.

ООН отчита 72% скок в броя на цивилните жертви в конфликти през 2023 г.

ООН отчита 72% скок в броя на цивилните жертви в конфликти през 2023 г.

Делът на убитите жени се е удвоил, а този на децата се е утроил