Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Християн Мицкоски смята, че сега е безсмислено да се изпраща писмо до Европейския съюз, тъй като всичко, което трябваше да се съдържа в писмото, вече е обсъдено с лидерите на Европейския съюз и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която посети Скопие в четвъртък. Думите му са цитирани от близкия до ВМРО-ДПМНЕ вестник "Нова Македония".

В изявление пред медиите, дадено днес в Община Аеродром, министър-председателят каза, че позицията на страната му е ясна и че за да започне процесът на конституционни промени, българският парламент трябва да ратифицира Договора за присъединяване на РСМ към в Европейския съюз.

"За да започне процесът на конституционни промени, е необходимо това, което предлагаме, да бъде прието и тогава българският парламент да ратифицира Договора за присъединяване на страната ни към Европейския съюз, за ​​да бъдат валидни тези конституционни промени. Мисля, че това е справедливо решение за всички, имайки предвид ситуацията, в която ни доведе правителството, в което Буяр Османи имаше ключовата дума, а Маричич и Ковачевски бяха начело зад него. Сега разбрах какво е правено през този период и информацията е наистина шокираща, затова се борим здраво. Няма да има други конституционни промени, докато съм министър-председател, няма да приемам ултиматуми и диктат," каза Мицкоски.

Фон дер Лайен: Целта на ЕС е да започне преговори с РСМ, но след промените в Конституцията

Фон дер Лайен: Целта на ЕС е да започне преговори с РСМ, но след промените в Конституцията

Тя е уверена, че пречките могат да се преодолеят

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че Коридор №8 е изключително важен проект, който ще свърже РСМ с Албания и България.

По време на срещата си с Урсула фон дер Лайен, Християн Мицкоски не спомена идеята си промените в Конституцията да бъдат приети, след началото на преговорите на страната за членство в ЕС.

РСМ бе разделена от Албания, която вече започна преговорите за присъединяване към блока.

На 23 октомври ЕК одобри плановете за реформи на Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия и Черна гора, свързани с Плана за растеж на Западните Балкани. Страните се ангажират със социално-икономически и фундаментални реформи, които трябва да изпълнят в периода 2024-2027 г., за да получават средства от 6-те милиарда евро от ЕС.

РСМ променя Конституцията, когато България ратифицира споразумението за членството ѝ в ЕС

РСМ променя Конституцията, когато България ратифицира споразумението за членството ѝ в ЕС

Мицкоски чува объркващи звуци и изявления от София