Международният наказателен съд (МНС), който по-рано издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, реагира на хода на Русия да постави прокурора на МНС в списъка си за издирвани лица.

Това се съобщава на уебсайта на ICC.

МНС заяви, че институцията е "дълбоко загрижена" за неоправданите мерки, за които се съобщава, че са предприети срещу негови служители.

Отбелязва се, че МНС счита подобни мерки за "неприемливи".

МНС заяви, че стои твърдо зад своя персонал и длъжностни лица и в съответствие с изявлението, публикувано по-рано днес от президентството на Асамблеята на държавите - страни по МНС, призова всички държави - страни и заинтересованите страни по Римския статут, да увеличат усилията си за защита на Съда, неговите длъжностни лица и неговия персонал, и да гарантира, че е в състояние да продължи да изпълнява независимия си мандат, се подчертава в изявлението.

Русия добави прокурора на МНС към списъка си с издирвани

Русия добави прокурора на МНС към списъка си с издирвани

По член от руския наказателен кодекс

Припомняме, че ден по-рано руското министерство на вътрешните работи добави прокурора Карим Ахмад Хан към списъка си с издирвани, след като той издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин през март.

"Основание: издирван по член от Наказателния кодекс", се казва в съобщението.

По-рано Москва отхвърли заповедта за арест на президента с аргумента, че тя "няма значение", тъй като Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не е подчинена на неговите мандати.

Кремъл: Заповедта на МНС за арест на Путин показва явна враждебност към Русия

Кремъл: Заповедта на МНС за арест на Путин показва явна враждебност към Русия

Москва реагирала "спокойно"