Руските войски може да отбележат годишнината от инвазията с нова офанзива в източната и южната част на Украйна, каза украинският министър на отбраната Алексий Резников в интервю за френския телевизионен канал BFMTV.

"Не можем да загубим инициативата. Като се има предвид, че те (руснаците) живеят със символи, може да опитат нещо около 24 февруари. Ние не подценяваме нашия враг", каза той.

Според изчисленията на Резников Русия е мобилизирала приблизително 500 000 войници.

"Официално обявиха 300 000, но когато виждаме войски по границите, по наши оценки това е много повече", каза министърът на отбраната.

По-рано за плановете на руския Генерален щаб да започне нова офанзива в Украйна през февруари или март 2023 г. съобщи "Блумбърг", позовавайки се на източници, близки до Кремъл.

Близо година след инвазията, която трябваше да отнеме няколко седмици, руският президент Владимир Путин подготвя нова офанзива срещу Украйна, като същевременно подготвя страната си за конфликт със Съединените щати и техните съюзници, според статия на американската агенция "Блумбърг". Според нея Путин се е подготвил за факта, че конфликтът ще продължи много години.

Кремъл се стреми да демонстрира, че неговите сили могат да си върнат инициативата след месеци на отстъпление, като оказват натиск върху Киев и неговите съюзници да се съгласят на някакъв вид примирие, което би позволило на Русия да запази контрола върху територията, която сега заема. Така руски официални лица и техни съветници описват ситуацията в разговори с "Блумбърг".

Възможно ли е настъпление в Украйна и кой ще го започне пръв

Възможно ли е настъпление в Украйна и кой ще го започне пръв

Подробен анализ на всички възможни сценарии