Международната общност вече е пред момента на истината за Сирия, заяви върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини в интервю пред Би Би Си.

По думите й, световните лидери, участващи в конференцията по сигурността в Мюнхен, трябва да приложат на практика споразумението за прекратяване на бойните действия в рамките на седмица и незабавно да започнат хуманитарни доставки.

Могерини подчерта, че Европа прави всичко възможно за да заработи мирният план и да бъдат възобновени преговорите в Женева за намиране на политически изход от конфликта.

По-рано американските власти предупредиха, че споразумението за прекратяване на отъня в Сирия няма да бъде осъществено на практика, ако Русия не промени подхода си.

Западните страни призоваха Русия да преразгледа стратегията за нанасяне на въздушни удари в Сирия, която стана причина за гибелта на много мирни граждани.

Припомняме, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че за това „няма доказателства” и определи отношенията между НАТО и Русия като начало на нова студена война.

На въпрос на Би Би Си дали Европа би участвала в план Б за Сирия – с наземна операция, тя заяви, че Европа полога всички усилия и използва цялата си власт, за бъде осъществен план А.

„Изработихме този план преди 48 часа. Длъжни сме да направим така, че той да проработи в рамките на идните 7 дни. Хайде да концентрираме енергията си върху това! А то е сложно, много сложно.” – коментира Могерини.

Сирийската опозиция прие плана за спиране на огъня с голяма доза скептицизъм, тъй като не врява в добрана воля от страна на Русия. В интервю за Би Би Си представители на три опозиционни обединения отново повториха искането си президентът Башар Асад да бъде отстранен от власт.